23 de mar. de 2024

DEPORTES

BALONMAN FEMININO

O Mecalia Atlético Guardés caeu ante o Elxe, campión da fase regular (31-23)

O equipo do Baixo Miño finalizou o primeiro tempo con empate (13-13), pero as ilicitanas impuxéronse na segunda metade

O Mecalia Atlético Guardés pecha a fase regular en quinta posición

María Sancha e Pauli Fernández foron claves para o conxunto galego

María Sancha nunha acción do encontro fronte o Atticgo BM Elxe

Redacción Deportes / A Guarda

O Mecalia Atlético Guardés saíu á pista do Atticgo BM Elxe co obxectivo de vencer e lograr así ter opcións de asentarse na cuarta praza, que outorga o billete á competición europea. Con todo, esa meta foise desvanecendo a medida que avanzaba a segunda metade, 30 minutos nos que as franxiverdes foron ampliando a súa distancia no marcador, con accións sobresalientes nas dúas áreas, que evitaron que o conxunto do Baixo Miño remontase. O Mecalia Atlético Guardés non foi capaz de sobrepoñerse e caeu ante o Elxe (31-23), un equipo que si fixo realidade o seu obxectivo de terminar a fase regular no máis alto da táboa.

Tessa Van Zijl abriu a lata na primeira posesión das ilicitanas, que empezaron o partido moi enchufadas. Ao Mecalia Atlético Guardés penalizáronlle as perdas de balón e o erro para portería nos primeiros minutos de xogo. Non foi ata o minuto 4, cun parcial 4-0, cando Ania Ramos anotou o primeiro gol para as do Baixo Miño, aínda que o cadro franxiverde respondeu rapidamente.

Ante un mal arranque para as galegas, Pauli Fernández botouse ao equipo ás costas dirixindo o ataque desde o centro e logrou asinar o segundo gol. A paraguaia foi imprescindible para que o conxunto do Baixo  Miño fose facéndose grande. Así mesmo, as brillantes actuacións de María Palomo e María Sancha foron tamén cruciais para recortar distancias. Con todo, era algo patente que as franxiverdes xogábanse terminar a fase regular no máis alto da táboa nun pavillón no que a afección local tamén apertaba.

Para poñerlle freo ao gran comezo do Elxe, a Cristina Cabeza non quedou máis remedio que pedir tempo morto no minuto 13, cando o cadro ilicitano vencía 8-4. O encontro renovouse con moita intensidade con un gol de Pauli Fernández. A paraguaia brillaba sobre a pista, pero tamén o facía a xogadora rival Tessa Van Zijl, que logrou responder rapidamente. Con todo, cara ao ecuador do primeiro tempo, o Mecalia Atlético Guardés xa non era o mesmo equipo do arranque. O acerto e a velocidade que demostraban as xogadoras galegas nas dúas áreas foi facendo cada vez máis dano ás ilicitanas, que xa só gañaban dun (9-8, min. 17). Deste xeito, Joaquín Rocamora solicitou tempo morto.

Danila So Delgado marcou o primeiro gol tras a continuación e Nicole Morais deleitou ao público local cunha gran parada. Cada acción do Elxe era reseñable, pero o Mecalia Atlético Guardés non estaba disposto a render por baixo dese altísimo nivel e continuaba axustando o marcador. E así foi como, a cinco minutos do final do primeiro acto, Ania Ramos selou un gran contraataque e puxo ao Mecalia Atlético Guardés a só un de distancia (12-11). A extremo palentina fixo pensar que a remontada era máis que posible. Precisamente, o empate chegou a un minuto do asubío final, tras unha gran actuación de Míriam Sempere baixo os paus e un eficaz lanzamento á rede de África Sempere. Deste xeito, o partido foise cun 13-13 ao descanso.

A igualdade no electrónico rompeu ao comezo da segunda metade co gol da paraguaia Pauli Fernández, que soubo aproveitar a inferioridade do Elxe e puxo ao Mecalia Atlético Guardés por encima, por primeira vez no encontro. Con todo, Tessa Van Zijl non tardou en anotar para as ilicitanas e outro gol de Danila So Delgado volveu poñer por diante.

O encontro avanzou coas franxiverdes moi eficaces en ataque e varias perdas de balón do Mecalia Atlético Guardés que propiciaron que o Elxe fósese avantaxando cada vez máis no electrónico. Por iso, pouco antes de chegar ao minuto 40, Cristina Cabeza solicitou o primeiro tempo morto da segunda metade, cando o Elxe tiña un colchón de +4 (19-15). Tras a continuación, o Elxe volveu á pista dunha maneira irresistible e o Mecalia Atlético Guardés pouco puido facer. O equipo do Baixo Miño non conseguiu enchufarse e as ilicitanas castigaron cada erro. Tampouco o poñía nada fácil a exguardameta do Mecalia Atlético Guardés, Marisol Carratú, que evitou varios lanzamentos do conxunto galego. O equipo galego seguía cometendo demasiados fallos e a distancia fíxose aínda maior. Cristina Cabeza tivo que volver pedir tempo morto cando o marcador reflectía un 23-15.

As ilicitanas non erraban e convertían en gol cada balón perdido das xogadoras do Baixo Miño. Era un esquema que se repetía, a pesar de que as xogadoras galegas deixaban grandes sensacións na pista con actuacións de gran nivel de Pauli Fernández, María Palomo ou María Sancha. Con todo, o conxunto rival estaba a facer un partido sobresaliente nas dúas áreas e continuou alargando a súa vantaxe ata o asubío final. O Mecalia Atlético Guardés loitou, pero non conseguiu sumar os dous puntos que permitirían volver soñar con Europa. O Elxe fíxose coa vitoria por 31-23 e certificou o seu primeiro posto na fase regular de liga.

Deste xeito, o Mecalia Atlético Guardés medirase contra o Conservas Orbe Rubensa Porriño (cuarto na clasificación) nos cuartos de final do play-off.

FICHA TÉCNICA

Atticgo BM Elxe (13+18): Marisol Carratú (p.), Katia Zhukova, Pipy Wolfs (1), María Carrillo,  Zaira Benítez, Alexandra do Nascimiento (2), Danila So Delgado (11),  Tessa Van Zijl (9), Lisa Oppedal (3), Nicole Morais (p.), Clara Gascó, María Flores (1), Paola Bernabé (1), Patricia Méndez (3), Nuria Andreu, Kelly Rosa.

Mecalia Atlético Guardés (13+10): Míriam Sempere (p.), María Palomo (2), África Sempere (1), Cristina Cifuentes, Itziar Martínez (2), Ania Ramos (4), María Sancha (6), Blazka Hauptman (1), Ronsel Carrera (p.), Paula Fernández (5), Elena Amores, Sandra Radovic (1), Júlia Nuez, Andreza Costa Almeida (1), Venera Xurdan, Cecilia Cacheda.

Parciais: 5-1; 6-4; 9-7; 11-8; 12-10; 13-13 (descanso); 16-14; 20-15; 24-17; 26-19; 28-21; 31-23 (final).

Árbitros: Roland Sánchez e Josep Millán. Amoestaron con tarxeta amarela á local Lisa Oppedal (min. 1); e á visitante Pauli Fernández (min. 11). Excluíron con dous minutos ás locais Lisa Oppedal (min. 9), María Flores (min. 29) e María Carrillo (min. 29 e min. 56); e ás visitantes Pauli Fernández (min. 34 e min. 41) e María Palomo (min. 30).

Incidencias: Partido correspondente á xornada 22 da liga Guerreiras Iberdrola, última da fase regular, disputado no Pavillón Esperanza Lag.