Areeiro constata un freo no avance do mildio, aínda que segue a aconsellar a máxima vixilancia das viñas
· O centro dependente da Deputación de Pontevedra lanzou un novo aviso fitosanitario no que tamén alerta sobre o desenvolvemento da enfermidade do Black-rot e recomenda aplicar tratamentos
O Black-rot foi a patoloxía que máis avanzou nas viñas visitadas esta semana
Fotos: D.PO.
Infogauda / Pontevedra
A Estación Fitopatolóxica Areeiro,
centro da Deputación de Pontevedra, vén de lanzar un novo aviso
fitosanitario no que constata que na última semana e cos tratamentos
aplicados nas viñas polas persoas viticultoras, freouse o avance do mildio.
Así, na revisión das viñas do seu percorrido, o persoal da EFA
comprobou que tralas aplicacións realizadas a situación maioritaria é
que non había manchas novas, que as detectadas anteriormente estaban
secas e sen frutificación e/ou zonas de avance e tamén que nos casos
onde había algún acio algo afectado, os síntomas non avanzaron. Aínda
así, as previsións meteorolóxicas dos próximos días anuncian que
continuará a inestabilidade atmosférica e, a pesares de que o risco pode
ser menor que nas últimas semanas porque se anuncia unha baixada das
temperaturas mínimas, segue a ser alto, polo que Areeiro insiste en que a
vixilancia das viñas debe ser máxima, co fin de renovar os tratamentos
se hai síntomas novos ou frutificación ou zonas de avance nos antigos.
Neste senso o persoal especialista de Areeiro apuntou tamén que noutras
viñas, aínda que as menos, observáronse follas con manchas de aceite
novas e mesmo algún acio con frutificación viable. Dáse a circunstancia
de que nalgúns casos esta situación afectaba só a unha parte do predio
onde aparentemente non se daban condicións máis favorables á
enfermidade, polo que estes casos puideron deberse a unha inadecuada
aplicación do funxicida, debido á aparición de vento mentres se facía ou
a choivas caídas antes de que penetraran os produtos nas plantas. De aí
que aconselle seguir controlando as viñas.
O aviso refírese tamén a outras enfermidades das viñas, como o Black-rot,
que segundo a EFA foi a patoloxía que máis avanzou en canto á presenza
de síntomas nas viñas visitadas esta semana, e do mesmo informaron outro
persoal técnico e persoas viticultoras. Nas revisadas por Areeiro,
constatouse que o número de follas afectadas por planta foi superior ao
observado ata agora en calquera campaña anterior, e mesmo nalgunha viña
había síntomas no 30% delas. Hai que lembrar que os síntomas nas follas
son manchas de cor parda-avermellada de forma circular ou lixeiramente
poligonal bordeadas cunha liña marrón marxinal. As manchas obsérvanse
sobre as dúas caras da folla e uns días despois de aparecer presentan
uns puntiños negros que soen formar círculos e que corresponden á
frutificación do fungo.
Dado que se prevén precipitacións nos
próximos días, a EFA sinala a necesidade de vixiar as viñas, porque os
síntomas nas follas non soen revestir gravidade, pero son a fonte de
contaminación das inflorescencias e futuros froitos. E apunta que convén
aplicar un tratamento se se observa nas viñas unha elevada densidade de
manchas. Entre os produtos autorizados para o control desta enfermidade
están algúns antimildio e outros antioídio, polo que con esta potencial
aplicación actuarían igualmente fronte a estas outras patoloxías.
No caso do oídio,
Areeiro segue sen observar evidencias desta patoloxía en ningunha das
viñas visitadas, pero constatou que algunhas delas non recibiron
tratamento algún, e aínda que as condicións climatolóxicas non favorecen
ao fungo, aconsella tamén manter a vixilancia.
Doutra banda, nas viñas visitadas tampouco se detectaron síntomas da botrite,
pero os ventos moderados ou fortes que se rexistraron algúns días
pasados romperon varios pampos, e mesmo en viñas novas afectaron tamén a
parte da madeira. Como entre as condicións preferidas polo fungo para
as contaminacións está precisamente a presenza de feridas ou lesións,
ademais da temperatura e da precipitación, a EFA destaca que é preciso
incrementar a vixilancia.
Nesta semana Areeiro observou tamén un
novo incremento de erinose nalgunhas viñas. E referiuse tamén á xeral
presencia de caracois e babosas non só na viña senón tamén nas plantas
de horta neste inicio de campaña. A EFA advirte que no caso das vides
adultas xa non hai que esperar danos polo bo desenvolvemento da
vexetación a estas alturas, pero en plantas novas, máis próximas ao solo
e polo tanto máis accesibles, hai que vixiar a evolución dos posibles
síntomas.
Eiruga desenvolvida de Cydalima perspectalis que ataca as sebes de buxo
O aviso fitosanitario advirte tamén sobre enfermidades noutras árbores. Así, no caso da maceira,
esta semana a EFA detectou un maior número de follas afectadas polo
moteado onde xa constatara a enfermidade, así como novas manchas noutras
plantas. Como as choivas reducen o período de protección dos
tratamentos, Areeiro recomenda que nas variedades máis sensibles se
renove a protección se non se fixo xa nestes últimos días.
Respecto da couza da mazá, a EFA está a ter as primeiras capturas nas
trampas que ten instaladas, nun momento no que aínda non todas as
variedades completaron a floración (outras si xa teñen froita en
desenvolvemento). En calquera caso, lembra que esta praga pode afectar
de xeito diferente mesmo a predios próximos, polo que apunta que a
instalación de trampas é un bo método para coñecer a situación concreta e
optimizar os tratamentos cando se superen os limiares establecidos.
Por último, no que atinxe ao buxo, atopáronse varios síntomas novos da Cydalima perspectalis,
con eirugas ben desenvolvidas que probablemente saíron máis tarde da
hibernación, o que segundo a Estación Fitopatolóxica obriga a non
descoidar a vixilancia. Doutra banda, nas trampas instaladas non se
recolleron aínda adultos, pero si naceron varios exemplares na poboación
que mantén Areeiro no seu laboratorio.
Hai que lembrar que mentres
permaneza o estado de alarma decretado polo COVID-19, a EFA reduce os
percorridos polos cultivos da provincia fronte ao que é a rede de
seguimento habitual, que está formada polas parcelas de
seguimento da propia Estación Fitopatolóxica, outras fincas visitadas e
os datos aportados por técnicos e viticultores. Areeiro destaca que,
aínda así, é convinte confirmar a situación particular de cada finca,
recomendación que cobra máis importancia nestes momentos.
Ningún comentario:
Publicar un comentario