FESTA DA LANGOSTA E DA COCIÑA MARIÑEIRA
Declarada de Interese Turístico de Galicia
A edición XXIX volve a apostar pola combinación entre a gastronomía local e un completo programa de entretemento.
Infogauda / A Guarda
A cita gastronómica terá lugar os días 5, 6 e 7 de xullo no porto da Guarda e a langosta volverá a ser a protagonista indiscutible da Festa da Langosta e da Cociña Mariñeira. A afamada calidade da gastronomía guardesa motivou, desde fai varias edicións, a ampliar a oferta de pratos mariñeiros e así todos os visitantes poderán coñecer os excelentes produtos do mar e, como non, o bo facer dos restauradores guardeses.
Dende o ano 2007 a Festa da Langosta pasou a denominarse na Festa da Langosta e da Cociña Mariñeira adquirindo unha nova dimensión ao ofrecer diferentes pratos mariñeiros e conseguindo achegarse a tódolos gustos do público e revalorizar a festa.
A festa celébrase na explanada do porto baixo unha carpa de 1.000 m2. Dende hai varias edicións os comensais poden degustar a langosta e demais produtos comodamente en mesas e cadeiras. Os restaurantes e demais expositores ocupan postos diferenciados na carpa.
Tres restaurantes ofrecerán a langosta cocida ou á prancha. E como en edicións anteriores a langosta continúa sendo a protagonista entre máis de 20 produtos e pratos mariñeiros. Dende a primeira edición a sobremesa estrela que acompaña a langosta é a rosca de xema, típica de A Guarda, creada en 1953 por un pasteleiro guardés. Outros produtos son as filloas, tartas, etc.
O VENRES 5 COMEZA O EVENTO CO PREGOEIRO: O HUMORISTA MONCHO BORRAJO
Nesta edición contase cun pregoeiro de gran prestixio como Moncho Borrajo. Actor, humorista e showman nado en Ourense. Arquitecto técnico e licenciado en Belas Artes pasouse aos escenarios hai uns 50 anos cunha destacada presencia na pantalla e no teatro amosando sempre o seu característico humor. Destaca as súas inquietudes coma literatura, tamén exerce coma escritor e dramaturgo.
O primeiro acto da festa é a lectura do pregón que terá lugar a noitiña do venres 5 de xullo na Praza do Reló ás 21:00 h. Coa lectura do pregón convídase a todos os veciños da Guarda e da comarca e, como non, os visitantes e turistas que nos visitan nos seus días de vacacións.
Grazas á excelente habilidade humorística de Moncho Borrajo está asegurado que o seu pregón fará as delicias das autoridades e público en xeral.
Tralo pregón a festa trasládase ao porto da localidade, coa apertura da carpa na explanada e os interesados xa poderán degustar da gastronomía guardesa.
O recoñecido cómico, Moncho Borrajo actuará ante o público da carpa ás 22:30 horas co seu espectáculo “BORRAJO PERDIDO”. Monólogo cheo de historia, humor, tenrura e un pouco de retranca galega onde interactuará co público. Amosando porque él é o rei da improvisación.
MÁIS HUMOR CO ACTOR LUIS ZAHERA
Os pratos fortes desta edicións é a langosta e o humor con dúas figuras a nivel nacional.
O sábado ás 21.00h na carpa actuará Luis Zahera, recoñecido actor galego que foi premiado este ano co Goya ao Mellor actor de reparto. Moitos galegos o coñecimos como “Petróleo” en Mareas vivas.
Luis Zahera confésase co seu espectáculo “CHUNGO” xa que ofrece as súas vivencias vitais que o levaron a interpretar papeis raros ou de pouco listo. Farto da vida, da crise, de non ligar e, sobre todo, de todos os papeis de chungo.
ACTUACIÓNS MUSICAIS
Como ven sendo habitual a música galega estará presente co grupo tradicional O Trebón dos Xidos que nos anunciará a festa durante as mañás e fará a apertura da carpa.
Para amenizar a quenda do xantar contaremos cos concertos acústicos dos grupos pop. O sábado actuarán Os Nenos Rebeldes e a quenda do domingo resérvase para Awen.
As noites están adicadas á música como ven sendo habitual. A noite do venres estará amenizada co tradicional serán mariñeiro onde máis de 10 grupos tradicionais e pandereteiras actuarán a partir das 23:30h.
O sábado a partir das 23.00h poderase asistir ao concerto do grupo Vudú. Belém Trajes, ex vocalista de Luar na Lubre, e Maritxinha son as voces deste grupo recoñecido como unha das propostas máis representativas do talento feminino no ámbito da música galega actual. O público poderá gozar do seu no disco “Vudú Vol. III” onde fusionan sons tradicionais, blues e soul.
E como é habitual para o peche da festa o domingo terá lugar ás 20:30h a NOITE DO FADO coa actuación de Os Meninos, nova proposta chegada dende Galicia cun claro ollar ao país veciño. É o idioma e a riqueza musical que ofrece este país a base a respecto da cal, Os Meninos desenvolven toda a sua creatividade e sensibilidade. Tradición e modernidade, o fado e o jazz, o flamenco, o tango ou o reggea, danse a man para colorear creacións propias e cancións da música portuguesa
ENTRETEMENTO
Durante a fin de semana, a festa contará coa recoñecida Feira de Artesanía na rúa do Porto e coa apertura da Rede de Museos: Museo do Mar, Fortaleza de Santa Cruz e o Museo Arqueolóxico do Monte Santa Trega (MASAT).
Tamén haberá espazo para o deporte co Campionato de Balonmán Praia que terá lugar a fin de semana na área deportiva do Codesal, a uns 800 metros do embarcadoiro do transbordador.
Este ano repítense os inchables acuáticos no porto polo que é preciso traer bañador e toalla. Ademais para o entretemento haberá actividades para os nenos e as familias pero destacan tres eventos especiais e diferentes que sorprenderán aos asistentes:
• Sábado, 19.30h: Espectáculo de maxia RIVEL.
• Domingo, 12.00h: Actuación musical na carpa onde os nenos poderán gozar e onde a gamela, a embarcación tradicional guardesa, terá un gran protagonismo.
• Domingo, 19.30h: Concerto infantil de Pako Pakolas co seu espectáculo Contos, Cores e Rock’n’Roll. A música acompaña aos contos e historias da man de Pakolas e Laura Romero que porá as cores e debuxos en directo.
CAMPAÑA AGRESIÓN OFF
A Festa da Langosta e da Cociña Mariñeira foi declarada de Interese Turístico polo que contará coa Campaña Agresión OFF “Eu digo non á violencia sexual” da Consellería de Igualdade da Xunta de Galicia. No interior da carpa está instalado un punto de información sobre as agresións sexuais e tamén contará con accións de dinamización e sensibilización ao longo da fin de semana.
Un ano máis entregarase o prato conmemorativo da festa (ata fin de existencias) a todos aqueles que degusten a langosta e deste xeito dispor dun recordo da agradable xornada no porto da Guarda celebrando a XXIX Festa da Langosta e da Cociña Mariñeira.
O evento está organizado polo Concello de A Guarda, coa colaboración da Deputación de Pontevedra, Pontegal; Xunta de Galicia, Turismo de Galicia, Consellería de Igualdade; e Abanca.
ESTABLECEMENTOS COLABORADORES
Tres restaurantes da Guarda serán os protagonistas nesta festa gastronómica ofrecendo langosta, percebes e nécoras ademais de 20 especialidades da nosa afamada cociña. Ainda que haberá máis postos:
A Pastelería Montserrat (teléfono: 986 611 224) é a encargada do doce nesta afamada festa. Destaca a rosca de xema, tarta de Santa Trega, atalaias de froita, nécoras doces, filloas entre outros doces. A Pastelería Montserrat, coñecida pola súa calidade, a súa tradición pero ante todo pola súa creación, a Rosca de Xema. Creada en 1956 polo fundador e patriarca da empresa, Manuel Alonso, Maestro pasteleiro coñecido pola súa entrega, profesionalidade e don de xentes, conseguiu perpetuar co seu legado, mediante os seus descendentes, un produto único, capaz de crear costumes na vila, e aportar un motivo extra, aparte da súa indiscutible beleza para visitar o noso pobo, A Guarda. Todo isto mantendo sempre a súa fórmula secreta e a súa elaboración artesanal única, que sin dúbida non deixará indiferente a ninguén que a probase.
O viño ven da man da Adega Gran Novas (teléfono: 986 626 121) do veciño Concello do Rosal demostrando que a boa gastronomía combina co bo viño elaborado nas Rías Baixas. Esta adega mestura a tradición e a modernidade á perfección. Esta adega conta con vides de máis de 50 anos e coa Denominación de Orixe Rías Baixas. Esta adega ofrecerá dous viños:
• Gran Novás: 100% albariño. Conta con numerosas distincións como o Bacchus de Prata no XV Concurso Internacional de Vinos 2017.
• Señorío da Torre: mistura de variedades autóctonas da zona do Rosal, Albariño 75%, Loureiro e Caíño. Recibiu a medalla de Prata no Concurso Mundial de Bruselas 2017.
PRODUTOS OFERTADOS
A langosta segue a ser o prato máis desexado polos visitantes e durante estes días repártense máis 500 kg de langosta á prancha na súa maioría. Sen esquecer a variedade dos pratos ofertados que permiten achegar a todos os gustos pola gastronomía galega.
Restaurante Casa Olga- 986 61 15 16
Restaurante O Cangrexal – 986 61 11 07
Restaurante La Pizzicata – 986 61 15 34
Todos os restaurantes ofrecen estes tres produtos estrelas:
LANGOSTA: 25 €
PERCEBE: 10 €
NÉCORA: 4,50 €
Os demais pratos son as
especialidades que ofertarán os restaurantes e son a mostra da cociña mariñeira
guardesa e tamén a galega:
·
CALAMARES:
7 €
·
CAMARÓNS:
10 €
·
CHIPIRÓNS:
7 €
·
CHOCOS:
9 €
·
CROQUETAS
DE LANGOSTA: 5,50 €
·
CROQUETAS
VARIADAS: 5 €
·
EMPANADA
ZAMBURIÑAS: 4,50 €
·
EMPANADAS
VARIADAS: 4 €
·
EMPANADILLA:
1,20 €
·
ENSALADILLA
DE LANGOSTA: 15 €
·
FIDEOS
CON AMEIXAS: 6 €
·
GAMBAS: 8 €
·
LANGOSTINOS: 8 €
·
MEXILLÓNS: 5 €
·
NAVALLAS: 8 €
·
PAELLA MARIÑEIRA: 6 €
·
PEMENTOS
DE PADRÓN: 4 €
·
PEMENTOS
DE PIQUILLO RECHEOS: 5 €
·
POLBO
Á FEIRA: 12 €
·
VIEIRA: 4 €
·
ZAMBURIÑAS: 10 €
POSTRES:
·
Rosca de Xema: 17 €
·
½ Rosca de Xema: 9 €
·
¼ Rosca de Xema: 5 €
·
Ración Rosca de Xema: 1,50 €
·
Tarta Santa Trega: 8 €
·
Atalaias de froita: 2,50 €
·
Nécoras doces: 2 €
·
Filloas recheas: 2,50 €
VIÑO:
Albariño
Gran Novas
O
Rosal Señorío da Torre
·
Copa: 2 €
·
Botella: 10 €
Ningún comentario:
Publicar un comentario