A Festa do Peixe Espada medra: deporte, cociña e tradición para sentir o mar máis alá do prato
• A Guarda celebrou hoxe a última xornada dunha edición que reivindica o peixe espada como símbolo da identidade da frota pesqueira da vila
Mar Bermúdez / A Guarda
A XX Festa do Peixe Espada, organizada por ORPAGU, chegou este domingo á súa última xornada consolidada como moito máis ca unha cita gastronómica. Durante toda a fin de semana, actividades culturais, deportivas e divulgativas converteron esta celebración nun espazo de encontro arredor dunha especie que representa a identidade da frota pesqueira da Guarda, pero que conecta tamén co presente e o futuro do territorio.
A implicación dos máis pequenos tivo de novo un peso destacado nesta edición, especialmente a través dos obradoiros de cociña infantil. Alén de ensinarlles a preparar pratos con peixe espada, estas actividades foron unha oportunidade para achegarlles, dun xeito sinxelo e divertido, o respecto polo mar e o amor pola tradición mariñeira. “Queremos que sintan o peixe espada como algo propio, que entendan o oficio do mar e aprendan a valoralo desde pequenos. E iso conséguese mellor cando se vive en primeira persoa”, sinala Juana Parada, directora xerente de ORPAGU.
Outro dos sinais da evolución da festa foi a incorporación de probas deportivas ao programa. O VIII Torneo 3x3 Vila da Guarda e o I Gran Premio Ciclista ORPAGU, que incluíu unha carreira popular para todas as idades, achegaron novos públicos e reforzaron o vínculo da comunidade coa súa festa máis emblemática.
Hoxe, domingo, o programa continuou coas últimas viaxes en gamela "Minxos" pola dársena e co Festival de Baile da Escola Attitude, que pechou a programación no auditorio san Bieito.
Durante toda a fin de semana, 16 establecementos de hostalaría ofreceron pratos especiais a base de peixe espada, desde filetes á prancha ata hamburguesas, fideuás ou zorzas mariñeiras, achegando creatividade culinaria á tradición do produto.
“Levamos vinte anos celebrando esta festa, pero cada edición ten algo distinto”, engade Parada. “A deste ano demostra que o peixe espada segue sendo o centro, si, pero tamén unha escusa para xuntar xeracións, crear comunidade e lembrar de onde vimos”.
Ningún comentario:
Publicar un comentario